24 март 2013

Питки



700 г брашно
1 пак.суха мая (7 г)
200 мл.прясно мляко
200 мл.вода
1 суп.л.захар
1 суп.л.сол
30 г масло

1. Брашното се изсипва в купа, прави се кладенче и вътре се изсипват сухата мая, затоплените мляко и вода, солта, захарта и разтопеното масло. Всичко се обърква хубаво.
2. Полученото тесто се оставя за 1.30 часа да удвои обема си.
3. Втасалото тесто се разделя на 12 еднакви парчета. Всяко се разточва на правоъгълник и се навива на руло.
4. Получените питки се оставят да втасат за час, като се покриват с найлон.
5. Втасалите питки се мажат с прясно мляко, ръсят се със сусам и се пекат около 20 минути при 180 градуса С фурна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар