05 октомври 2013

Бързи питки с мая

1 ч.ч.(от 250 мл) топла вода
1/3 ч.ч.олио
2 суп.л.суха мая
3 суп.л.захар
1 ч.л.сол
1 яйце
3 ч.ч.брашно

За намазване:
1 жълтък + 1 суп.л.прясно мляко
масло
шарена сол

  1. В купа се смесват топлата вода, олиото, маята и захарта. Разбърква се и се оставя за 15 минути да шупне.
  2. Към шупналата мая се добавят солта, яйцето и брашното. Замесва се меко тесто, което се разделя на 12 топки. Нареждат се в тава (около 22х32 см), покрита с хартия за печене. Оставят се 10 минути да втасат.
  3. Втасалите питки се намазват с жълтъка, смесен с прясното мляко и се слагат да се пекат в предварително загрята на 200 градуса С фурна.
  4. Пекат се около 15-20 минути. Още горещи се намазват с масло и се поръсват с шарена сол.


13 коментара:

  1. Чудесна идея Кате, задължително ще ги направя. Твоите изглеждат много вкусни. Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Идеални са най-вече защото стават много бързо :)

      Изтриване
  2. Анонимен23 юни, 2017

    Наистина чудесни!

    ОтговорИзтриване
  3. Станаха много вкусни! Само брашното ми беше повече от 3 чаши. Много благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни са, направо се топят в устата ! Само ,че на мен ми отиде почти 3ч.и половина брашно !

    ОтговорИзтриване
  5. А с жива мая може ли и какво количество?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз лично не съм ги правила с жива мая, но не виждам причина да не станат. 2 пак.суха мая отговарят на 1 опаковка жива мая.

      Изтриване
  6. Страхотни станаха.Пропорциите спазих точно по рецептата. Много меки, сладки, вкусни и много бързо се приготвят.
    Благодаря за страхотната рецепта!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотни станаха.Пропорциите спазих точно по рецептата. Много меки, сладки, вкусни и много бързо се приготвят.
    Благодаря за страхотната рецепта!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Станаха страхотни, но с повече брашно! Настъргах отгоре и малко кашкавал. Благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване
  9. Станаха страхотни, но с повече брашно! Настъргах отгоре и малко кашкавал. Благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване