24 март 2013

Сладкиш с конфитюр


3 ч.ч.брашно
1 ч.ч.прясно мляко
2 суп.л.захар
1 яйце
щипка сол
1/2 пакетче прясна мая
5 суп.л. масло(разтопено)

1 ч.ч.конфитюр
1 яйце

1. Маята се разбърква с 1 ч.л.захар, 2-3 суп.л.брашно и 1-2 суп.л.прясно мляко. Оставя се за 15-20 минути да шупне.
2. В купа се изсипва брашното, прави се кладенче и се слагат леко затопленото прясно мляко, 1.5 суп.л.захар, яйцето, солта и шупналата мая. Измесва се тесто, като към края се добавя постепенно и маслото, като се продължава да се меси тестото.
3. Купата се покрива с кърпа и се оставя за 1 час да втаса.
4. С 3/4 части от втасалото тесто се покрива дъното на тавичка, като се прави малък бордюр по края.
5. Блатът се намазва с конфитюра.
6. Останалото тесто се разделя на топчета, от които се правят фитили. Те се разпределят върху конфитюра така, че да се получи решетка.
7. Сладкишът се покрива с кърпа и се оставя за 40 минути да втаса отново.
8. Намазва се с разбито яйце, поръсва се с кристална захар и се пече за 25 минути при 200 градуса С.



Няма коментари:

Публикуване на коментар