1 ч.ч. = 250 мл.
1 ч.ч.бели стафиди
1 ч.ч.черни стафиди
3/4 ч.ч. бадеми (накълцани)
1/2 ч.ч.захаросани портокалови корички
настърганата кора на 2 лимона
1/2 ч.л.кардамон
1/2 ч.л.индийско орехче
щипка черен пипер
1 ванилия
3 суп.л. ром
6 ч.л.суха мая
1 ч.ч. прясно мляко
3 3/4 ч.ч.брашно
1 ч.л.сол
1/2 ч.ч.захар
150 г масло
пудра захар
1. В купа се слагат стафидите, портокаловите корички, бадемите и подправките. Поливат се с рома и се оставят поне 2 часа да престоят.
2. Маята се изсипва в топлото мляко и се оставя да шупне. В купа се изсипва брашното и солта, прави се кладенче и се изсипва готовата мая.
3. С дървена лъжица се бърка на дъното на кладенчето докато стане меко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя за около 20 минути.
4. Добавят се захарта и маслото и се бърка докато се поеме цялото брашно.
5. Тестото се изсипва на добре набрашнена повърхност и се меси около 10 минути докато стане меко и еластично.
6. Тестото се слага в намаслена купа, покрива се с кърпа и се оставя за около 1.5 часа, докато удвои обема си.
7. Тестото се изсипва на леко набрашнена повърхност и се разстила във формата на квадрат, с дебелина около 2.5 см.
8. Отгоре се изсипва сместа със стафидите и бадемите и се меси докато се поеме всичко.
9. Полученото тесто се разточва във формата на овал, около 35 см. дълъг и 2.5 см.дебел.
10. Поставя се разточеното тесто в тава, покрита с хартия за печене. Прави се бразда по средата на тестото по цялата дължина.
11. Прегъва се единият край към другия, като се оставят около 2-3 см от единият край, които после се прегъват и се слагат най-отгоре. Покрива се с кърпа и се оставя за около час да удвои обема си.
12. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 1.5 часа.
13. Като изстине се овалва в пудра захар и се прибира в метална кутия да престои поне 1 седмица.
Няма коментари:
Публикуване на коментар