24 март 2013

Шведска баклава


1 пакет кори за баница
100 мл.олио (или разтопено масло)

За кексовото тесто:
4 яйца
1 ч.ч.захар
1 ч.ч.брашно
1 бакпулвер
1 ч.ч.орехи(смлени по на едро)

За сиропа:
2 ч.ч.захар
600 мл.вода

1. Първо се приготвя сиропа като се слагат водата и захарта да поврят на слаб огън за 10 минути. Готовият сироп се оставя добре да се изстине.
2. Кексовото тесто се приготвя като яйцата се разбъркват със захарта (с миксер), след това постепенно се добавя брашното и бакпулвера. Накрая се добавят орехите.
3. В тава се нареждат половината кори, като на всеки 2 листа се полива с 2 суп.л.олио(или масло). Излива се кексовото тесто и продължават да се нареждат останалите листи, като пак през 2 листа се полива с 2 суп.л. олио(масло).
4. Получената баклава се нарязва на квадрати с остър нож.
5. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30 минути.
6. Като се извади от фурната веднага се залива със студения сироп.



Няма коментари:

Публикуване на коментар