16 юни 2013

Шекерпаре (турски сиропирани сладки)

За около 40 бр.:
За сиропа:
3 ч.ч.вода
3 ч.ч.захар
сокът на половин лимон

За тестото:
150 г масло
1 ч.ч.пудра захар
2 яйца
3 ч.ч.брашно
4 суп.л.грис
1 бакпулвер
1 ванилия

10-тина ореха

  1. Първо се сварява сиропа, като захарта, водата и лимоновият сок се слагат в тенджера на котлона да врят 15-тина минути. Оставя се да изстине.
  2. Мекото масло и захарта се разбъркват с лъжица за няколко минути. Добавят се яйцата едно след друго. Разбъркват се сухите съставки и се добавят на 3-4 пъти към маслото. Замесва се тесто (ако е необходимо се добавя още малко брашно).
  3. Оформят се топчета с големината на орех и се нареждат в тава, покрита с хартия за печене. Върху всяко се слага по едно парченце от ореховите ядки и се притиска леко.
  4. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса С за 20 минути.
  5. Още горещи се потапят за 2-3 минути в студения сироп.


Няма коментари:

Публикуване на коментар