25 март 2013

Сладкиш с халва

кори за баница (12 листа)
3 яйца
100 г захар
100 г брашно
1 ч.л.бакпулвер
1 ванилия
250 г халва
олио

За сиропа:
500 мл.вода
350 г захар

  1. Първо се сварява сиропът като се слагат водата и захарта в тенджера на котлона и се оставя течността да ври за 10 минути. Оттегля се от котлона и се оставя да изстине.
  2. В кръгла тава (с диаметър 30 см.), намазана с олио, се нареждат 6 бр. от корите за баница, една върху друга като всяка се намазва с по 1 суп.л.олио.
  3. Яйцата и захарта се разбиват с миксер за 4 минути. Брашното се смесва с бакпулвера и на 4-5 пъти се изсипва в яйцата като се бърка с лъжица. Накрая се добавя нарязаната на малки парченца халва. Обърква се добре сместа и се изсипва върху корите за баница.
  4. Нареждат се отгоре останалите 6 листа, като пак всеки се намазва с олио. Нарязва се на парчета и се слага да се пече в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 35 минути.
  5. Още горещ сладкишът се залива със студеният сироп и се завива с кърпа за да се задуши.

Няма коментари:

Публикуване на коментар