27 март 2013

Пиде с кайма

За тестото:
400-450 г брашно
300 мл.топла вода
1 пак.( 7 г) суха мая
1 ч.л.сол
1 ч.л.захар
3 суп.л.олио

За плънката:
500 г кайма
1 връзка зелен лук
1 ч.л.сол
6 суп.л.гъст доматен сок

магданоз

  1. Замесва се тестото, като в купа се смесват сухите съставки, прави се кладенче и вътре се наливат водата и олиото. Полученото тесто се завива с кърпа и се оставя за час – час и половина да втаса.
  2. Каймата и ситно нарязаният лук се посоляват, и се запържват като се бърка постоянно. След 10-тина минути се добавя доматеният сок и се оставя сместа да ври на слаб огън докато изври течността. Оставя се да се охлади.
  3. Втасалото тесто се разделя на 6 топки. Всяка топка се разтегля във формата на правоъгълник (със страни около 15 на 20 см). По средата на всеки правоъгълник се слага 1/6 от плънката и се разпределя върху тестото като се оставя по 1 пръст от тестото от всички страни. Свободното тесто от към по-дългите страни се завива навътре, и в краищата се прищипва и натиска (получава се нещо като лодка). Поръсват се с накълцан магданоз и се слагат да се пекат на 180 градуса за около 15 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар