23 март 2013

Бърз тутманик


около 400 г брашно
2 яйца
1 пакетче (7г) суха мая
130 мл.топла вода
½ ч.л.захар
½ ч.л.сол
200 г сирене
100 г масло


  1. Маята и захарта се изсипват в топлата вода, разбърква се, добавят се 3-4 суп.л.брашно, разбърква се отново и се оставя за 10 минути.
  2. В купа се изсипва 350 г брашно, прави се кладенче и вътре се изсипват 1 яйце + 1 белтък (жълтъка се отделя за намазване отгоре), солта и шупналата мая. Замесва се меко тесто, като може да се добави още малко брашно.
  3. Тестото се разточва на квадрат ( около 30 на 30 см), намазва се с 1/3 от омекналото масло и се поръсва с 1/3 от натрошеното сирене. Сгъва се на плик и отново се разточва на квадрат. Пак се намазва с 1/3 от маслото и се наръсва със сирене. Пак се прегъва и разточва. Намазва се с останалото масло и се поръсва с останалато сирене. Прегъва се отново и се поставя в намаслена тавичка със сгънатото отдолу. Завива се с кърпа и се оставя за час да втаса.
  4. Реже се на парчета, намазва се с отделеният жълтък смесен с 1 суп.л.прясно мляко и се пече на 170 градуса около 30 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар