28 април 2013

Пица със спанак и сирене

За тестото:
½ ч.ч. (от 270 мл) вода
¼ ч.ч.олио
½ ч.л.сол
½ ч.л.захар
1 пак.суха мая
2 ч.ч.(300-350 г) брашно

За плънката:
500 г пресен спанак
200 г сирене
180 г крем сирене за мазане с подправки
2 яйца
2 стръка зелен лук
120 г кашкавал
  1. В купа се наливат водата и олиото, и се затоплят за 30 сек. в микровълнова фурна. Добавят се маята, солта и захарта, и се разбърква докато се разтворят. Добавя се брашното и се замесва меко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя за час-час и половина да втаса.
  2. Спанакът се бланшира за 2-3 минути във вряща вода, изважда се в купа със студена вода, след което се отцежда добре от водата и се нарязва на ситно. Смесва се с крем сиренето, натрошеното сирене и яйцата, и се разбърква добре.
  3. Втасалото тесто се разстила с ръце в кръгла тава (30-32 см. диаметър), като се оставя и малко ръбче по края. Изсипва се плънката от спанака и сиренето, наръсва се с накълцаният зелен лук и настърганият кашкавал.
  4. Пече се на 180 градуса С около 40-45 минути (докато се зачерви кашкавала).


Няма коментари:

Публикуване на коментар