05 април 2013

Торта с шоколад и крем с маскарпоне


За блатовете:
150 г брашно
320 г кристална захар
75 г какао
1,5 ч.л.сода бикарбонат
1 ч.л.бакпулвер
щипка сол
2 яйца
180 мл.прясно мляко
90 мл.олио
140 мл.кафе еспресо

За крема:
500 г маскарпоне
1 ч.ч.пудра захар
200 мл.подсладена сметана
сокът от 2 портокала (150-160 мл)
4 бишкоти Савоярди
100 г шоколад (Милка с лешници)

3 кутии бисквити Милка Шоко Лила Стикс
какао
захаросани портокалови корички, шоколад

  1. Първо се приготвя блата като сухите и мокрите съставки се смесват поотделно в купи. Сухите се изсипват при мокрите, разбърква се добре сместа с лъжица (по-рядка смес се получава, повече като палачинково тесто, отколкото като кексово) и се изсипва в тава с диаметър 26 см, покрита с хартия за печене. Пече се 25-30 минути на 180 градуса С (проверява се с шишче дали е добре изпечен). Като изстине добре блата се разрязва на 2 по-тънки.
  2. Подсладената сметана се разбива с миксер докато започне да се сгъстява. Маскарпонето и пудрата захар се разбиват за кратко с миксер и се изсипват при сметаната. Разбърква се с миксер. На 3-4 пъти се добавя портокаловият сок като се продължава разбъркването с миксер.
  3. ¼ от крема се отделя за измазване на тортата, а към останалият крем се добавят нарязаните на парченца бишкоти и шоколад. Разбърква се добре и се изсипва върху единият блат. Отгоре се слага вторият блат и тортата се измазва отстрани и отгоре с отделеният крем. Нареждат се бисквитите по края. Отгоре се поръсва с какао и се украсява със захаросаните портокалови кори, предварително потопени в млечен шоколад.

Няма коментари:

Публикуване на коментар