За блатовете:
150
г брашно
320
г кристална захар
75
г какао
1,5
ч.л.сода бикарбонат
1
ч.л.бакпулвер
щипка
сол
2
яйца
180
мл.прясно мляко
90
мл.олио
140
мл.кафе еспресо
За
крема:
500
г маскарпоне
1
ч.ч.пудра захар
200
мл.подсладена сметана
сокът
от 2 портокала (150-160 мл)
4
бишкоти Савоярди
100
г шоколад (Милка с лешници)
3
кутии бисквити Милка Шоко Лила Стикс
какао
захаросани
портокалови корички, шоколад
- Първо се приготвя блата като сухите и мокрите съставки се смесват поотделно в купи. Сухите се изсипват при мокрите, разбърква се добре сместа с лъжица (по-рядка смес се получава, повече като палачинково тесто, отколкото като кексово) и се изсипва в тава с диаметър 26 см, покрита с хартия за печене. Пече се 25-30 минути на 180 градуса С (проверява се с шишче дали е добре изпечен). Като изстине добре блата се разрязва на 2 по-тънки.
- Подсладената сметана се разбива с миксер докато започне да се сгъстява. Маскарпонето и пудрата захар се разбиват за кратко с миксер и се изсипват при сметаната. Разбърква се с миксер. На 3-4 пъти се добавя портокаловият сок като се продължава разбъркването с миксер.
- ¼ от крема се отделя за измазване на тортата, а към останалият крем се добавят нарязаните на парченца бишкоти и шоколад. Разбърква се добре и се изсипва върху единият блат. Отгоре се слага вторият блат и тортата се измазва отстрани и отгоре с отделеният крем. Нареждат се бисквитите по края. Отгоре се поръсва с какао и се украсява със захаросаните портокалови кори, предварително потопени в млечен шоколад.
Няма коментари:
Публикуване на коментар