27 юни 2020

Крем супа от аспержи и броколи с картофени крутони


500 г аспержи
250 г броколи
1 глава лук
3 скилидки чесън
1/2 ч.л.сол
пресен босилек
сокът на половин лимон

За крутоните:
1 кг картофи
1 суп.л. червен пипер
1/2 ч.л.сол

1. Приготвят се първо крутоните като картофите се белят, измиват и режат на малки парченца. Объркват се с червеният пипер и солта и се изсипват в тава покрита с хартия за печене. По желание може да се поръсят с 2-3 суп.л.мазнина. Пекат се на 180 градуса С за 50-60 минути.

2. Лукът и чесънът се почистват и режат на малки парченца. Разбъркват се със солта и малко вода и се задушават докато омекнат (за около 5-6 минути, като се добавя още малко вода за да не загорят).

3. Аспержите и броколите се почистват и режат на парченца. Добавят се към омекналият лук. Бъркат се 4-5 минути докато се задушат и те. Налива се около 800 мл топла вода (колкото да ги покрие) и се оставя да ври на слаб огън за 15-20 минути. Накрая се добавя босилека и супата се пасира.

4.Овкусява се с лимоновият сок.

5. Супата се разсипва в чинии и отгоре се слагат печените картофки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар