1 кг картофи
250 г аспержи
1/2 глава карфиол (5-6 по-големи розички)
100 г кашу (предварително накиснато поне за час)
2 глави лук
2-3 скилидки чесън
сокът на 1 лимон
сол
пресен копър
1. Картофите се белят и варят на пара за 15 минути. Като изстинат малко се режат на шайби.
2. Лукът и чесънът се режат на ситно и заедно с малко вода и сол се задушават докато омекнат. Заделя се половината и към другата половина се добавя карфиола и 1/2 ч.ч.вода. Оставя се на слаб огън докато изври водата.
3. Като изстине малко карфиола се изсипва в блендер. Добавят се кашуто, лимоновият сок и 250 мл вода. Блендира се докато се получи гладък сос.
4. Аспержите се почистват и нарязват на парченца.
5. В правоъгълна тавичка (около 20х25 см) се разстила отделеният лук. Отгоре се нареждат половината картофи. Върху тях се разпределят половината аспержи. Посолява се леко и се покрива с половината сос. Отгоре се нареждат останалите картофи и аспержи. Залива се с останалият сос.
6. Пече се на 180 градуса С за 30 минути.
7. Поръсва се с накълцан копър.
Няма коментари:
Публикуване на коментар