04 юни 2020

Зеленчуков бульон (лечебен бульон, който подпомага черния дроб)


1 връзка селъри
6 моркова
2 глави лук
6 скилидки чесън
1 парче (около 3 см) пресен джинджифил
1 парче (около 3 см) корен от куркума
1 чаша пресен кориандър (или магданоз)
3 литра вода

1. Всички зеленчуци се почистват и нарязват на парченца. Слагат се в дълбока тенджера и се заливат с водата.
2. Тенджерата се поставя на котлона. Като заври сместа, се намаля котлона на слаб огън и се оставя да ври от 1 до 4 часа.
3. Като изстине се прецежда и бульонът се използва при готвене или се пие като вода. А може и да се пасира и хапва като крем супа. 

Заб.: В оригиналната рецепта има още добавени тиква и корен от репей.

Може да се приготви и в мултикукър под налягане, като се вари 5 минути на високо налягане и се остави само да спадне налягането преди да се отвори капака.

Няма коментари:

Публикуване на коментар