18 октомври 2019

Кюфтета от киноа, боб и червено цвекло със сос от орехи и копър


За 12-13 бр.:
100 г киноа
240 г сварен боб (бял, черен или червен)
1 малка глава (около 150 г) червено цвекло
1 глава лук
1-2 скилидки чесън
1 ч.л.сол
1 ч.л.червен пипер
черен пипер
кимион
5 суп.л.брашно от нахут

За соса:
100 г орехи
150 мл вода
1/2 връзка пресен копър
1 скилидка чесън
1/2 ч.л.сол

1. Червеното цвекло се вари необелено за около 35-40 минути.

2. Киноата се изсипва в 300 мл вряща вода и се оставя на слаб огън да ври около 15-20 минути (докато поеме течността).

3. В блендер се слагат обеленото и нарязано на парченца цвекло, боба, лука, чесъна и подправките. Блендира се докато се разбият и смесят съставките.

4. В купа се смесват сварената киноа, брашното и блендираната смес. Разбърква се добре с лъжица.

5. В тава покрита с хартия за печене се оформят кюфтетата като се слага ринг (7 см) вътре се слага по 1-2 суп.л.от сместа и се заравняват. Маха се ринга и се оформя следващото кюфте. И така докато свърши сместа.

6. Пекат се на 180 градуса С за около 25-30 минути.

7. Сосът се приготвя като всички продукти се слагат в блендер и се блендират до получаването на гладък сос. Най-добре е орехите да са накиснати преди това поне 8 часа във вода, след което добре да се изплакнат преди да се добавят в блендера.

Няма коментари:

Публикуване на коментар