22 февруари 2014

Крем супа от тиквички

4 тиквички (около 800 г)
2-3 картофа (около 300 г)
1 морков
4-5 суп.л.олио
1 суп.л.сол

200 г заквасена сметана
50 г масло

200 г сирене

За крутоните:
1 франзела
25 г масло
шарена сол


  1. Морковът се реже на колелца и заедно с олиото се задушава на умерен огън. Добавят се нарязаните на по-едри парчета тиквички и солта. Задушават се за 2-3 минути. Добавят се нарязаните на 6-8 парчета картофи, разбърква се и се добавя 1,5 л.топла вода. Оставя се супата да ври на слаб огън за около 50 минути, след което се оттегля от огъня и всичко се пасира. Връща се на огъня, добавят се сметаната и маслото и се оставя за още 5 минути да поври.
  2. Франзелата се нарязва на парченца и заедно с маслото и шарената сол се слага в тиган на котлона. Препича се за около 5 минути като се разбърква с лъжица за да не загори.
  3. Сервира се с натрошено сирене отгоре и шепа крутони.

Няма коментари:

Публикуване на коментар