09 февруари 2014

Пататник


2 листа кори за баница печени на сач (или 4 от по-тънките кори)
500 г картофи
1 малка глава лук
2 яйца
100 г натрошено сирене
½ ч.л.сол
1 ч.л.джоджен

20 г масло
80 г кашкавал



  1. Картофите се настъргват и отцеждат добре от течността. Добавят се яйцата, ситно нарязаният лук, натрошеното сирене, солта и джоджена. Разбърква се добре.
  2. В тефлонов тиган (26 см) се наливат 2-3 суп.л.олио и се слага 1 кора за баница, така че краищата да излизат извън тигана.
    3. Изсипва се вътре плънката и се заравнява. Подгъват се краищата на кората и се покрива с втората кора.

    4. Тигана се покрива с капак и се слага да се пече на не много силен огън (пекох на 5-та степен, от 9 възможни). След 20-25 минути внимателно се обръща в чиния и се приплъзва отново в тигана за да се опече и от другата страна. Пече се още 15-тина минути.
    5. Още горещ пататникът се намазва с масло и се поръсва с настъргания кашкавал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар