За 16 кифлички:
450-500 г брашно
250 мл прясно
мляко
1 пак.суха мая
60 г кристална
захар
5 суп.л.олио
½ ч.л.сол
2 ванилии
1 яйце + 1 белтък
200 г(1,5 кутийки) локум
За намазване:
1 жълтък + 2
суп.л.прясно мляко
пудра захар за
поръсване
- Сухата мая се разбърква с 2 суп.л.брашно, налива се малко топло мляко, разбърква се докато се получи гъста кашичка и се оставя за 10-15 минути да шупне.
- В останалото мляко се изсипва захарта и олиото, и се разбърква докато се разтвори захарта.
- В купа се изсипва 450 г брашно. Прави се кладенче и вътре се излива млякото, яйцето и белтъка, солта, ванилиите и шупналата мая. Замесва се меко тесто, ако е необходимо може да се добави още около 50 г брашно. Купата се завива с кърпа и се оставя за около час да втаса тестото.
- Втасалото тесто се разделя на 2 топки. Всяка топка се разточва в кръг и се разрязва на 8 триъгълника. В края на всеки триъгълник се слагат парченца от 1 локум и се завива на кифличка. Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене. Оставят се за 1 час да втасат отново.
- Втасалите кифлички се намазват с жълтъка, разбъркан с прясното мляко.
- Пекат се в предварително загрята на 180 градуса С за около 20 минути.
- Още горещи се поръсват с пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар