05 февруари 2014

Кифлички с локум

За 16 кифлички:
450-500 г брашно
250 мл прясно мляко
1 пак.суха мая
60 г кристална захар
5 суп.л.олио
½ ч.л.сол
2 ванилии
1 яйце + 1 белтък

200 г(1,5 кутийки) локум

За намазване:
1 жълтък + 2 суп.л.прясно мляко

пудра захар за поръсване

  1. Сухата мая се разбърква с 2 суп.л.брашно, налива се малко топло мляко, разбърква се докато се получи гъста кашичка и се оставя за 10-15 минути да шупне.
  2. В останалото мляко се изсипва захарта и олиото, и се разбърква докато се разтвори захарта.
  3. В купа се изсипва 450 г брашно. Прави се кладенче и вътре се излива млякото, яйцето и белтъка, солта, ванилиите и шупналата мая. Замесва се меко тесто, ако е необходимо може да се добави още около 50 г брашно. Купата се завива с кърпа и се оставя за около час да втаса тестото.
  4. Втасалото тесто се разделя на 2 топки. Всяка топка се разточва в кръг и се разрязва на 8 триъгълника. В края на всеки триъгълник се слагат парченца от 1 локум и се завива на кифличка. Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене. Оставят се за 1 час да втасат отново.
  5. Втасалите кифлички се намазват с жълтъка, разбъркан с прясното мляко.
  6. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса С за около 20 минути.
  7. Още горещи се поръсват с пудра захар.


Няма коментари:

Публикуване на коментар