01 февруари 2014

Торта с лешници и крокан


За блатовете:
10 белтъка
200 г кристална захар
240 г смлени лешници
3 суп.л.брашно
2 ванилии

За ганаша:
100 г натурален шоколад
100 г млечен шоколад
280 мл подсладена сметана

За млечния крем:
10 жълтъка
150 г захар
100 г брашно
500 мл прясно мляко
250 г масло

За лешниковия крокан:
100 г кристална захар
100 г лешници


  1. Белтъците се разбиват със захарта на сняг. Добавят се постепенно смлените лешници, смесени с брашното и ванилиите, като се бърка с дървена лъжица. Сместа се разпределя върху 4 листа хартия за печене, на които предварително е очертан кръг с диаметър 26 см. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 15-20 минути.
  2. Двата вида шоколад се заливат със сметаната и сместа се затопля на водна баня (или в микровълнова фурна) докато се разтопят шоколадите и се получи хомогенна смес. Прибира се в хладилника поне за 3 часа, след което се разбива с миксер докато се получи пухкав крем.
  3. Жълтъците се разбъркват със захарта и брашното. Добавя се прясното мляко, хубаво се разбърква с лъжица и крема се слага на слаб огън да заври като се разбърква постоянно с лъжица. Покрива се с фолио и се оставя да се охлади. Маслото се разбива с миксер като се добавя на 2-3 пъти изстиналият млечен крем.
  4. Кроканът се приготвя като захарта се карамелизира, добавят се лешниците, разбърква се 2-3 минути и се излива върху хартия за печене. Оставя се добре да стегне крокана и след това се нарязва на парчета.
  5. В чиния се поставя първият блат, намазва се с половината от белия крем. Поставя се вторият блат, намазва се с половината ганаш. Третият блат се слага, покрива се с останалият млечен крем, поръсва се с крокана и се слага последният блат. Тортата се измазва с останалият ганаш.


Няма коментари:

Публикуване на коментар