08 октомври 2020

Кекс с овесени ядки и банани

 


1 по-голям или 2 по-малки банана (140 г) + 1 банан за отгоре
100 г тахан (бадемов, лешников или слънчогледов)
100 г фурми без костилки
1 1/2 суп.л. (10 г) чиа
360 мл вода
180 г фини овесени ядки
50 г стафиди
50 г орехи
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1/8 ч.л. кардамон
1/8 ч.л. индийско орехче
1 ванилия

1. Бананът се намачква с вилица. В блендер се изсипват таханът, фурмите, чиата и водата. Всичко се блендира добре и се излива при бананите. Добавят се и останалите продукти и се разбърква добре с лъжица.

2. Получената смес се изсипва в правоъгълна тава (около 23х15 см). Другият банан се нарязва на филийки по дължина и се нарежда върху тестото.

3. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 35 минути.

Заб. Кексът може да се направи с тиква, като вместо 140 г банан се слага 140-150 г печена тиква.


Няма коментари:

Публикуване на коментар