14 октомври 2020

Кюфтета от грах и бял боб със салца от манго и домати


За 16 бр. кюфтета:
300 г замразен грах
300 г сварен бял боб
70 г (10 суп.л.) брашно от нахут
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1/2 ч.л.сол
2 стръка зелен лук
1/2 връзка магданоз
черен пипер

За салцата:
1 манго
1 по-голям домат
1 червена пиперка
1 глава червен лук
нар
магданоз
сокът на 1 лимон
1/2 ч.л.сол

1. Замразеният грах се залива с вряща вода и се оставя за 4-5 минути да престои, след което се прецежда и изсипва в купа. Добавя се свареният боб и се намачкват с вилица или преса за картофи.

2. Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се задушават с малко вода докато омекнат. Добавят се към боба и граха. Добавят се и накълцаният зелен лук, магданоза, брашното и подправките. Разбърква се всичко добре с лъжица.

3. От получената смес се оформят кюфтета, които се нареждат в тава покрита с хартия за печене. Сплескват се леко и се слагат да се печат за 30 минути на 180 градуса С.

4. Салцата се приготвя като мангото, домата, пиперката и лукът се нарязват на ситно. Добавят се нара, накълцаният магданоз, лимоновият сок и солта, и всичко се разбърква добре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар