30 октомври 2020

Кюфтета от нахут, маслини и печени зеленчуци

 


За 11-12 бр.:
200 г сварен нахут
15 маслини без костилка
50 г сурови слънчогледови семки

1-2 моркова
1-2 червени пиперки
1 пащърнак
1 по-голяма глава лук
4-5 скилидки чесън
половин връзка пресен магданоз
сол

1. Зеленчуците (без чесъна) се нарязват на парчета, нареждат се в тава, покрита с хартия за печене и се посоляват леко. Пекат се на 180 градуса С 30 минути , след което се добавят изчистените скилидки чесън и се пекат още 15 минути. Оставят се да се охладят.

2. В блендер (или кухненски робот) се изсипват печените зеленчуци, свареният нахут, семките и маслините. Блендират се докато се получи хомогенна смес. Изсипва се в купа и се добавя накълцаният магданоз. Разбърква се с лъжица.

3. Оформят се кюфтета и се нареждат в тава, покрита с хартия за печене.

4. Пекат се 25 минути на 180 градуса С.

Няма коментари:

Публикуване на коментар