01 октомври 2020

Зеленчуков пай с овесено и нахутено брашно


За основата:
140 г овесени ядки
60 г сурови бадеми
55 г разтопено кокосово масло
1 суп.л. чиа

За нахутеният крем:
100 г нахутено брашно
50 г сурови ядки (кашу, бадеми или орехи)
550 мл вода (или зеленчуков бульон)
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. куркума
кимион
черен пипер
1 ч.л. сол

За зеленчуците:
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 червена пиперка
150 г броколи
50 г спанак

1. Овесените ядки и бадемите се смилат на брашно. Изсипват се в купа. Смляната чиа се разбърква с 3 суп.л. вода и заедно с разтопеното кокосово масло се изливат при брашното. Разбърква се добре с лъжица и лепкавото тесто се изсипва в откопчаваща се форма за кекс (24-26 см), на която дъното е покрито с хартия за печене. Тестото се разстила внимателно с пръсти по дъното и около 3-4 см от стената на формата. Прибира се в хладилника докато се приготвят останалите продукти.

2. Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се задушават с малко вода и сол докато омекнат. Добавят се нарязаните на парченца пиперка и броколи и се задушават докато омекнат и се изпари течността им. Изключва се котлонът и се добавя спанакът. Разбърква се добре.

3. Приготвя се нахутеният крем като 250 мл вода се наливат в тенджера и се слага да заври. Другите 300 мл вода заедно с останалите продукти се блендират. Получената смес се изсипва постепенно към врящата вода като се бърка непрекъснато. Намаля се котлонът и сместа се оставя да ври 5-6 минути, като се бърка за да не загори.

4. Тавата се вади от хладилника, основата се надупчва на 5-6 места с вилица и отгоре се разпределят зеленчуците. Залива се с нахутеният крем и се слага да се пече в предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 25-30 минути.

5. Готовият пай се оставя добре да изстине преди да се нареже на парчета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар