11 януари 2014

Торта „Естерхази“


За блатовете:
8 белтъка
170 г кристална захар
200 г смлени белени бадеми

За крема:
9 жълтъка
150 г пудра захар
50 г брашно
1 ванилия
350 мл прясно мляко

250 г масло


  1. Белтъците и захарта се разбиват с миксер на сняг. Постепенно се добавят бадемите като се бърка внимателно с дървена лъжица. Върху 6 листа от хартия за печене се очертават кръгове с диаметър 26-28 см, намазват се леко с олио за да се отделят по-лесно готовите блатове. Във всеки кръг се слага по 4-5 суп.л.от тестото и се разстила на равен пласт. Блатовете се пекат в предварително загрята на 180 градуса С фурна по 15-18 минути всеки.
  2. Жълтъците се изсипват в тенджера. Добавят се пудрата захар, ванилията и брашното и се разбърква с лъжица. Налива се прясното мляко. Сместа се слага на котлона и се вари на умерен огън като се разбърква през цялото време. Като се сгъсти крема се оттегля от котлона и се оставя добре да се изстуди. Размекнатото масло и студеният млечен крем се смесват като се бърка с миксер.
  3. Сглобява се тортата като всеки блат се намазва с 3 суп.л.от крема. Най-отгоре и отстрани също се измазва с крема.
  4. При оригиналната рецепта тортата се залива отгоре с белтъчена глазура приготвена от 1 белтък + 200 г пудра захар + 1 суп.л.лимонов сок, и се украсява с шоколад. Аз лично избягвам използването на сурови яйца и колкото пъти съм правила тази торта съм я заливала отгоре с разтопен шоколад, или съм я обличала със захарно тесто.

Няма коментари:

Публикуване на коментар