21 януари 2014

Кокосова торта

За блатовете:
250 г масло
250 мл вода
50 г какао

210 г брашно
40 г кокосови стърготини
340 г захар
1 бакпулвер
¼ ч.л.сол

2 яйца
150 г кисело мляко

За крема:
900 мл прясно мляко
12 суп.л.захар
2 пак.пудинг „Ванилия“ на д-р Йоткер
250 г масло
100 г пудра захар
40 г кокосови стърготини

12 бишкоти
100 мл прясно мляко

50-60 г кокосови стърготини за посипване на тортата

  1. В тенджерка се слагат 250 г масло и водата, и се слага на котлона докато заври водата и маслото се разтопи. Изсипва се какаото и се бърка докато се разтвори какаото. Оттегля се от огъня и се оставя леко да се охлади. В купа се смесват брашното, кокосовите стърготини, захарта, бакпулвера и солта. Разбърква се с лъжица, вътре се изсипва какаото с водата и се разбърква. Яйцата и киселото мляко се разбиват с вилица и се изсипват при другата смес. Всичко се разбърква добре с лъжица и се изсипва в кръгла тава (26 см), покрита с хартия за печене. Пече се 40 минути в предварително загрята на 180 градуса С фурна. Оставя се добре да изстине.
  2. 700 мл прясно мляко и 12 суп.л.захар се разбъркват в тенджерка и се поставят на котлона да заври. Пудинга се смесва с останалото прясно мляко, излива се във врящото мляко и се бърка докато се сгъсти крема. Оттегля се от котлона, завива се с домакинско фолио и се оставя добре да се охлади. Омекналото масло се разбива с пудрата захар, с миксер за 4-5 минути. На 2-3 пъти се добавя от изстиналият пудинг, като се разбива с миксера. Накрая се добавят кокосовите стърготини и се разбърква с лъжица.
  3. Изстиналият блат се разрязва през средата на 2 по-тънки блата. В чиния се слага първият блат, намазва се с 1/3 от крема. Отгоре се нареждат бишкотите, топнати в прясно мляко за кратко, една до друга. Намазват се с другата трета от крема и отгоре се слага вторият блат. Цялата торта се измазва с останалия крем и се посипва отстрани и отгоре с кокосови стърготини.

2 коментара: