20 януари 2014

Торта с бадеми, маскарпоне и вишни

За голяяяма торта – 35-40 парчета.
За блата:
50 г какао
180 мл вряла вода
6 яйца
200 г захар
130 мл олио
240 г брашно
1 пак.бакпулвер
30 г смлени бадеми

За крема:
400 мл подсладена сметана
300 г заквасена сметана
500 г маскарпоне
100 г пудра захар
150 г смлени бадеми

За сиропиране на блатовете:
500 мл прясно мляко + 3 суп.л.захар

1 бурканче сладко от цели вишни

2 кутии(по 290 г едната) пурички „Престиж“

  1. Продуктите за блата, които съм написала ,са за 1 блат, квадратен 26 см. Аз направих 2 блата, които като изстинаха разрязах през средата и получих общо 4 блата. А самият блат се приготвя като какаото се разтвори във врялата вода и се оставя леко да се охлади. Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Жълтъците и половината захар се разбиват с миксер за 2-3 минути, добавя се олиото и се разбърква отново с миксера. Изсипва се разтвореното какао, като се разбърква с дървена лъжица. Постепенно се добавя брашното, смесено с бакпулвера, като се бърка отново с лъжица. Накрая се добавят смлените бадеми и се разбърква добре. Белтъците се разбиват с другата половина захар. На 3 пъти се добавят разбитите на сняг белтъци към жълтъците като се разбърква внимателно с лъжицата. Изсипва се полученото тесто в тава, покрита с хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 30 минути. Оставя се добре да изстине и се разрязва през средата на два по-тънки блата.
  2. Подсладената сметана се разбива за кратко с миксера, не е нужно да се сгъстява много. Маскарпонето, заквасената сметана и пудрата захар се смесват в друга купа и се разбиват с миксера докато се получи хомогенна смес. Изсипва се при подсладената сметана и всичко се разбърква с миксера. Накрая се добавят смлените бадеми и се разбърква с лъжица.
  3. Прясното мляко се разбърква със захарта. Добавя се и сокът от сладкото, като се отделят целите вишни.
  4. Всеки блат се сиропира с прясно мляко. Намазва се с крем, а на единият ред върху крема се нареждат отделените вишни.
  5. Тортата се измазва с крема и се нареждат пуричките по края.
    Бонбоните най-отгоре са около 400 г като върху крема поръсих кокосови стърготини и тогава наредих бонбоните.


Няма коментари:

Публикуване на коментар