400-450 г брашно
1 пак.суха мая
280 мл прясно
мляко
80 г кристална
захар
½ ч.л.сол
2 ч.л.канела
80 г масло
75 г стафиди
За намазване:
1 яйце
кафява захар
- Маята се смесва с 2 суп.л.брашно, добавя се малко топло мляко и се разбърква докато се получи кашичка. Оставя се за 10 минути да шупне.
- В останалото топло мляко се изсипва захарта и се разбърква докато се разтвори.
- В купа се изсипва 400 г брашно. Прави се кладенче и вътре се излива млякото със захарта, шупналата мая, солта, канелата и разтопеното масло. Омесва се меко тесто, ако е необходимо се добавя още малко брашно. Накрая се добавят стафидите, меси се тестото няколко минути, поръсва се с малко брашно и се оставя за 45 минути да втаса.
- Втасалото тесто се разделя на 16 еднакви топчета. Всяко топче се разтегля на фитил и се завива на възел. Нареждат се в тава и се оставят за 30 минути да втасат отново.
- Втасалите възелчета се намазват с разбитото с вилица яйце и се поръсват с кафява захар
- Пекат се на 180 градуса С за 20-25 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар