05 януари 2014

Торта „Династия“

За блатовете:
10 белтъка
300 г кристална захар
300 г смлени орехи
3 суп.л.брашно
1 ванилия

За крема:
10 жълтъка
10 суп.л.захар
8 суп.л.брашно
1 ванилия
1 л. прясно мляко

200 г натурален шоколад

250 г масло
100 г пудра захар

  1. Белтъците се разбиват с миксер на сняг. Добавя се захарта на 2-3 пъти като се продължава за се разбива с миксера.
  2. Орехите се смесват с брашното и ванилията и се добавят по малко към белтъците като се разбърква бавно с дървена лъжица.
  3. Хартия за печене се нарязва на квадрати с размери около 30х30 см и на всеки лист се очертава кръг 26-27 см диаметър. Във всеки кръг се слага по 4-5 суп.л.от тестото и се разстила внимателно с лъжицата (5 блата се получават). Пекат се на 180 градуса С за 16-18 минути всеки.
  4. Жълтъците се слагат в тенджера, разбъркват се със захарта. Добавя се брашното и ванилията и хубаво се разбърква с лъжица. Накрая се излива млякото и се разбърква докато се получи хомогенна течност. Слага се да заври на умерен огън, като се разбърква за да не загори. Като се сгъсти крема се оттегля от огъня и половината се изсипва в купа, в която е натрошен шоколада. Разбърква се докато се разтопи шоколада.
  5. Мекото масло и пудрата захар се разбиват с миксер. Добавя се към него изстиналият крем от тенджерата.
  6. Сглобява се тортата като се редуват блат, шоколадов крем, блат, маслен крем. Тортата се измазва с масления крем и се украсява с разтопен шоколад.


Няма коментари:

Публикуване на коментар