28 януари 2021

Кюфтета от леща

 

За 12 бр.:
350 г сварена леща (около 120 г сурова леща)
1-2 моркова
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 суп.л.смляно ленено семе + 4 суп.л. вода
50 г смлени орехи
70 г фини овесени ядки
2 суп.л. доматено пюре (или лютеница)
1 ч.л. суха мащерка
черен пипер
сол

1. Морковите, лукът и чесънът се нарязват на ситно и заедно с малко вода се задушават за 5-10 минути докато омекнат. Ако се използва доматено пюре се добавя 2-3 минути преди края.

2. Лененото семе се разбърква с водата и се оставя за малко.

3. В купа се изсипва сварената леща. Добавят се задушените моркови и лук, лененото семе, орехите, овесените ядки, лютеницата и подправките. Разбърква се всичко добре и се оформят  12 кюфтета.

4. Могат да се опекат във фурната за 25-30 минути на 180 градуса С или да се запекат на тиган по 3-4 минути от всяка страна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар