24 януари 2021

Салата с киноа и броколи


50 г трицветна киноа
200-250 г броколи
3-4 листа маруля (или 50 г бейби спанак)
3-4 репички
2 стръка пресен лук
1 портокал
30 г стафиди
20 г орехи

За дресинга:
сокът от 1 лимон
1 ч.л. тахан
1 скилидка чесън или 1 стрък пресен чесън
сол

1. Киноата се залива с вода и се оставя за няколко часа да престои. 

2. В тенджера се налива 150 мл вода и се слага да заври. Киноата се измива добре и се добавя към врящата вода. Поставя се капакът леко открехнат и киноата се оставя да ври на слаб огън. След 10 минути се добавя нарязаното на парченца броколи, разбърква се, тенджерата се захлупва и котлона се изключва. Оставя се така докато изстинат.

3. Марулята се нарязва на тънки ивици, лукът на парченца, репичките на филийки. Портокалът се реже на парченца, като внимателно се махат кората, бялата част и ципите. Всичко се изсипва в купа. Добавят се стафидите и изстиналите киноа и броколи. Залива се с дресинга от блендираните лимонов сок, тахан, чесън и сол. Всичко се разбърква добре и се изсипва в купа. 

4. Готовата салата се поръсва с орехите.

1 коментар:

  1. Даниела19 март, 2023

    Благодаря за рецептата! Страхотно съчетание на продукти! За първи път попадам на вкусно броколи без млечни. Определено ще включа в графа любими ❤️

    ОтговорИзтриване