За 24 кюфтенца:
125 г черен ориз
500 г броколи
3-4 моркова
2 стръка зелен лук
1/2 връзка магданоз
1 суп.л.сол
черен пипер
За доматения сос:
3 стръка зелен лук
1 кг домати
3-4 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
1/2 ч.л.сол
1. Черният ориз се залива с вода и се оставя да престои 10-12 часа, след което се измива добре. 1 литър вода се слага да заври след което се добавя оризът и се оставя да ври на слаб огън 45-50 минути. Изхвърля се останалата вода след варенето и оризът се оставя да изстине.
2. Броколите се варят на пара за 5 минути, а морковите - 15 минути.
3. Изстиналият ориз се смесва с накълцаното на парченца броколи, настърганите моркови, нарязаните на ситно зелен лук и магданоза, овкусява се със солта и черния пипер. Всичко се разбърква много добре с ръка. Оформят се малки кюфтенца (за да станат по-хрупкави може да се овалят в нахутено брашно) и се нареждат в тава, покрита с хартия за печене.
4. Пекат се около 30 минути на 180 градуса С фурна.
5. Приготвя се доматеният сос като зеленият лук се нарязва на ситно и заедно с малко вода и сол се задушават. Като омекне лука се добавят пасираните домати, оставя се на слаб огън да ври. Малко преди да е готов соса се добавят нарязаните скилидки чесън и накълцаният магданоз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар