22 май 2020

Запечено броколи с нахут и киноа


500 г броколи
250 г сварена киноа (около 80-90 г сурова)
250 г сварен нахут
1 ч.л. сол

За овесените трохи:
3 суп.л.фини овесени ядки
1 суп.л.хранителна мая
1 ч.л.червен пипер
½ ч.л.сол
¼ ч.л. куркума
черен пипер
2 суп.л. мазнина

За соса:
100 г сурово кашу
500 мл. вода
½ ч.л.сол
1 скилидка чесън (или сушен чесън)
3 суп.л. хранителна мая
3 суп.л. брашно от тапиока

1. Броколите се накъсват на розички, посоляват се леко и се пекат за 20 минути на 180 градуса С фурна.

2. Приготвят се овесените трохи като всичко без мазнината се разбърква в купичка и след това се изсипват в загрятата мазнина, разбъркват се постоянно за 1 минута и се оттеглят от огъня.

3. Кашуто (ако имате възможност го накиснете предварително във вода за 4 часа поне) заедно с водата се блендират за 2-3 минути. От получената течност се отделя 1 ч.ч., а към останалата се добавят останалите продукти за соса. Блендира се отново за 1-2 минути, след което се излива в тенджера и се загрява на котлона като се бърка непрекъснато. Като се сгъсти соса се оттегля от котлона.

4. В купа се разбъркват печеното броколи, киноата, нахута, солта и отделената 1 ч.ч. от кашуто с водата. Изсипва се в тавичка. Залива се със соса и се поръсва с овесените трохи.

5. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 20-25 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар