21 декември 2013

Фокача с карамелизиран лук, орехи, сирене и кашкавал


За тестото:
180 мл.топла вода
1 пак.суха мая
1 ч.л.сол
1 ч.л.захар
3 суп.л.олио
280-300 г брашно

За карамелизираният лук:
45 г масло
2 глави червен лук
1 суп.л.захар
½ ч.л.сол
50 г орехи

100 г сирене за мазане („Филаделфия“, „Hochland”)
100 г натрошено краве сирене
150 г кашкавал

  1. В купа се излива водата, добавят се маята, захарта и солта и се разбърква, докато се разтворят. Добавя се олиото и се разбърква отново. Постепенно се добавя брашното докато се замеси тесто. Полученото тесто се разстила в намазана с олио тава (30-32 см.диаметър). Покрива се с кърпа и се оставя на топло място за 45-50 минути.
  2. Лукът се нарязва на полумесеци и се задушава с маслото на слаб огън. Като изври течността се добавя 50 мл.вода и се задушава за още 3-4 минути. Поръсва се със захарта и се бърка докато се разтопи захарта. Добавят се натрошените орехи, посолява се и се бърка още 2-3 минути. Оттегля се от котлона и се оставя да се охлади.


  3. Втасалото тесто се притиска надолу с палец през 2-3 см.   


4. Отгоре се разпределя лукът с орехите. Двата вида сирене се смесват и разбъркват с лъжица. Разпределя се върху лука.
5. Слага се да се пече за 10 минути в предварително загрята на 200 градуса С фурна. Изважда се, поръсва се с настърганият кашкавал и се допича за още 15-20 минути.


Няма коментари:

Публикуване на коментар