24 декември 2013

Печени канелени понички

За около 40 понички:
320 мл. топло прясно мляко
1 пак.суха мая
40 г разтопено масло
120 г захар
2 яйца
650 г брашно
¼ ч.л.сол

За овалване на поничките:
50 г разтопено масло
120 г захар
1 суп.л.канела


  1. Маята се разтваря в малко прясно мляко и се оставя да престои за 5-6 минути.
  2. В останалото мляко се добавят маслото, яйцата и захарта и се разбива с вилица докато се разтвори захарта.
  3. В купа се изсипва брашното, разбърква се със солта, добавят се останалите продукти и се замесва меко тесто. Оставя се за 1 час да удвои размера си.
  4. Втасалото тесто се разточва на тънък лист и се изрязват кръгли понички, а след това с по-малко кръгче се изрязват дупки. Слагат се в тави, покрити с хартия за печене, и се оставят за 40 минути да втасат отново.
  5. Пекат се на 190 градуса С за 10 минути.
  6. Още горещи се намазват с масло и се овалват в смесените канела и захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар