01 декември 2013

Шоколадова чийз торта


За блата:
125 г масло
120 г захар
2 яйца
120 г брашно
1 ч.л.бакпулвер
щипка сол
1 пак.инстантно кафе
3 суп.л.прясно мляко

За сиропа:
150 мл.прясно мляко
3 суп.л.бейлис
3 суп.л.захар

За крема:
100 г маскарпоне
250 г рикота
150 г пудра захар
300 г заквасена сметана
200 мл подсладена сметана
1 пак.желатин

150 г натурален шоколад
50 г млечен шоколад
  1. Приготвя се блата като мекото масло се разбива със захарта, с миксер, за 3-4 минути. Добавят се яйцата едно след друго, като след всяко се разбива за кратко с миксера. Брашното се смесва с бакпулвера и солта, и се разбърква. Прясното мляко се затопля, добавя се кафето и се разбърква докато се разтвори кафето. Към маслото се добавя половината брашно и се разбърква с дървена лъжица. Добавя се кафето, и накрая останалото брашно. Разбърква се добре сместа и се изсипва в кръгла форма за торта (с диаметър 26 см). Пече се 30 минути в предварително загрята на 180 градуса С фурна.
  2. Изстиналият блат се поставя в чиния и около него се слага откопчаваща се форма за торта. Прясното мляко се разбърква с бейлиса и захарта и се сиропира блата.
  3. Желатинът се разбърква с 3 суп.л.вода и се оставя да набъбне. В купа се смесват маскарпонето, рикотата и пудрата захар. Разбива се с миксер за 2-3 минути. Добавят се заквасената и подсладената сметана и отново се разбива с миксера. Желатинът се разтапя в микровълновата или на водна баня и се изсипва в крема, разбърква се отново и се изсипва върху блата.
  4. Двата вида шоколад се разтапят на водна баня, разбъркват се и се изсипват върху тортата. С клечка за зъби се разбърква леко, така че да се смеси малко с крема.
  5. Тортата се оставя за 3-4 часа в хладилник преди да се освободи от формата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар