09 април 2020

Ябълков пай (постен и без глутен)


За основата:
60 г кокосово брашно
60 г фини овесени ядки (смлени на брашно)
120 г брашно от елда
90 г кокосова захар
120 г кокосово масло

4-5 (около 1 кг) ябълки
50 г стафиди
канела

За соса:
3 суп.л.( 50 г) тахан
3 суп.л. разтопено кокосово масло
3 суп.л. петмез
2 суп.л. кокосова захар
3-4 суп.л. вода

1. Трите вида брашна, заедно с кокосовата захар, се разбъркват в купа. Добавя се разтопеното кокосово масло и всичко се разбърква добре с лъжица. Изсипва се в кръгла форма за пай и с длан се притиска добре по дъното и страните на формата. Надупчва се на няколко места с вилица.
2. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 15 - 20 минути.
3. Ябълките се белят и нарязват на парченца. Слагат се в тенджерка, на слаб огън, като се разбъркват от време на време. След 10-тина минути се добавят стафидите. Продължава да се вари сместа докато омекнат ябълките (още около 10-тина минути). Оттегля се от котлона, добавя се канелата, разбърква се и се разпределя върху основата.
4. Продуктите за соса се разбъркват в тенджера и се оставят на слаб огън да се загрее за около 3-4 минути (не се оставя да ври). Като е топъл соса е по-рядък, а като изстине е доста по-гъст.
5. Готовият пай се полива със соса или при сервиране всяко парченце се полива с малко сос

Няма коментари:

Публикуване на коментар