18 април 2020

Лимонов пай (без захар и глутен)


За основата:
100 г фини овесени ядки
80 г сурови бадеми
40 г кокосови стърготини
2 суп.л. петмез
3 суп.л. разтопено кокосово масло

За крема:
300 мл пълномаслено кокосово мляко
5-6 суп л.петмез
5-6 суп.л. лимонов сок
1 суп.л. брашно от тапиока
1 ч.л. агар агар

кората на 1 лимон

1. Овесените ядки, бадемите и кокосовите стърготини се смилат на брашно. Добавят се петмеза и кокосовото масло. Разбърква се с лъжица докато се получи тесто. Ако е необходимо се добавят 1-2 суп.л. вода.

2. Полученото тесто се разпределя по дъното и стените на тавичка за пай (20-22 см).

3. Основата се пече в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 10-12 минути.

4. Всички продукти за крема се блендират за 10-15 секунди, след което се изсипват в тенджерка и се загряват на слаб котлон, като непрекъснато се бърка с лъжица. След като заври сместа се бърка още около минута и се оттегля от огъня.

5. Като поизстине малко крема се излива върху основата. Поръсва се с настъргана лимонова кора. Оставя се поне за 2 часа да стегне в хладилника.



Няма коментари:

Публикуване на коментар