05 ноември 2020

Галет с ябълки

 


За плънката:
700 г ябълки
100 г фурми без костилки
1 ч.л. кокосово масло
1 суп.л. брашно от тапиока (или царевично нишесте)
50 г орехи
1 ч.л.канела
ванилия

За тестото:
75 г зелена елда, смляна на брашно
75 г смлени бадеми
30 г кокосово масло
5-6 суп.л. вода


1. Ябълките се белят, почистват и режат на парченца (по-едри). Фурмите също се режат на парченца и заедно с ябълките и 1 ч.л. кокосово олио се задушават в тенджера на слаб огън като се бърка за да не загори. След 20-тина минути се добавя брашното от тапиока смесено с около 100 мл вода. Сместа се бърка още около 30 секунди и се оттегля от огъня. Добавя се канелата и ванилията, разбърква се и се оставя да изстине. Като изстине се добавят натрошените орехи и се разбърква добре.

2. Смлените бадеми и брашното от елда се разбъркват. Добавят се кокосовото олио и водата (може да се добави в началото 3-4 суп.л.вода и ако не може да се оформи тесто да се добавят още 1-2 суп.л.). Полученото тесто се разточва на тънко между 2 листа хартия за печене. Маха се горният лист хартия и долният лист заедно с разточеното тесто се пренася в тавата. Отгоре се изсипва плънката и се разпределя равномерно като се оставят 4-5 см в краищата, които после се завиват върху плънката.

3. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 35 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар