04 ноември 2020

Пай с картофи и карфиол

 

За основата:
60 г бадеми
60 г овесени ядки
120 г брашно от елда
9-10 суп.л. (50 г) разтопено кокосово масло
3 суп.л.вода
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л.сол

За плънката:
400-450 г картофи
150-200 г карфиол
50 г сурово кашу (накиснато във вода предварително поне за 2 часа)
1/2 връзка пресен копър
3 стръка зелен лук
1/2 ч.л. сол
черен пипер

1. Картофите се белят и варят на пара за 20 минути, след което се намачкват с вилица.

2. Карфиолът се вари на пара за 5 минути. Блендира се заедно с кашуто и 120-130 мл вода. Получената смес се изсипва при намачканите картофи. Добавят се накълцаните копър и зелен лук, солта и черният пипер. Разбърква се всичко добре.

3. Бадемите и овесените ядки се смилат на брашно. Смесват се с брашното от елда. Добавят се кокосовото масло, водата и солта. Разбърква се добре с лъжицата докато се събере всичко на тесто. Ако е необходимо се добавя още малко вода. Изсипва се във форма за пай (24 см) и с пръсти се притиска по дъното и стените на формата. 

4. Основата се пече в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 10 минути, след което се разпределя плънката отгоре и се пече още 20 минути.


Няма коментари:

Публикуване на коментар