За 16 бр. кюфтета:
100 г червена леща
1-2 глави лук
3 скилидки чесън
2 моркова
1 пащърнак
50 г кейл
1(около 150 г) тиквичка
2 (около 350-400 г) картофа
250 г броколи
50 г сурово слънчогледово семе
сол
За майонезата:
1 авокадо
50 г кашу
половин връзка магданоз
сокът на 1 лимон
2 скилидки чесън
100-120 мл вода
сол
1. Червената леща се сварява за 20-тина минути.
2. Лукът, чесънът, морковите и пащърнакът се нарязват на парченца и с малко вода и сол се задушават на слаб огън. Като изври водата се добавя още малко и така докато омекнат. Като са готови се добавя ситно накълцаният кейл, всичко се разбърква добре и след минута се оттегля от котлона.
3. Картофите се белят и варят на пара за 15 минути, като 5 минути преди края се добавят и броколите.
4. Тиквичката се настъргва на едро ренде и се изтисква добре, така че да остане без вода.
5. В купа се изсипва изцедената леща, тиквичката, настърганите картофи, смлените слънчогледови семки, накълцаните броколи и задушените зеленчуци. Посолява се малко. Добавят се подправки, сушени или пресни, според вкуса и всичко се размесва добре с ръце.
6. Оформят се 16 кюфтета. Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене. Печат се 35-40 минути на 180 градуса С.
7. За зелената майонеза всички продукти се блендират докато се получи хомогенен сос.
Няма коментари:
Публикуване на коментар