03 декември 2018

Постен овчарски пай с черен боб и сладки картофи


350-400 г черен боб
2 глави лук
2 скилидки чесън
2 червени пиперки
500 мл пресни или консервирани домати
1 ч.л.сол
магданоз
2-3 суп.л.мазнина

1-2 сладки картофа (500-600 г)
1 ч.ч.бадемово мляко
1 ч.л.сол
2-3 суп.л.мазнина
черен пипер
2 стръка накълцан зелен лук

1. Бобът се накисва за няколко часа във вода, след което се сварява до полуготовност.
2. Нарязаният на полумесеци лук  и накълцаният чесън се задушават с мазнината и малко вода докато омекнат. Добавят се нарязаните на парченца пиперки и отново се задушава за няколко минути. Добавят се пасираните домати и се оставя на слаб огън за 10-15 минути (докато поизври течността им). Накрая се добавят подправките и боба, и се оставя да поври за още 5-6 минути.
3. Картофите се сваряват на пара за 20 минути, след което се намачкват с вилица и се разбъркват с останалите продукти.
4. В тава се изсипва бобената смес и се покрива с картофеното пюре.
5. Пече се на 180 градуса С за около 20-25 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар