08 април 2023

Ориз басмати с карфиол (за мултикукър под налягане)

 
2-3 стръка зелен лук
1 стрък пресен чесън
250 г карфиол
100 г ориз басмати
50 г сурово кашу
1/2 ч.л.сол
сокът от половин лимон
черен пипер 
 
1. Лука и чесъна се нарязват на ситно и заедно със солта и малко вода се задушават за минута. Карфиола се накълцва на ситно с нож или в блендер и се изсипва при лука. Разбърква се и се добавя измитият ориз.

2. Налива се 200 мл вода, разбърква се и мултикукъра се затваря с капака. Пуска се за 12 минути на ниско налягане. 2-3 минути след изтичане на времето се освобождава ръчно останалото налягане. 

3. Кашуто се измива и изсипва в блендер. Добавят се 100 мл вода и лимоновият сок. Разбива се добре и се налива при готовият ориз. Разбърква се добре и се изсипва в чиния. Отгоре се поръсва с малко накълцан зелен лук и черен пипер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар