14 април 2023

Постен козунак

50 г бадемов тахан
200 мл вода
1 пакетче суха мая
150 г кокосова захар
130 г кокосово масло(без аромат използвах)
550 г пшенично брашно
сушени лимонови и портокалови корички

За поръсване:
2 суп.л.кленов сироп
шепа филирани бадеми
кокосова захар

1. Таханът и водата се разбиват в блендер и полученото бадемово мляко леко се затопля.

2. В купичка се смесват маята, 1 ч.л.кокосова захар, 2 суп.л. от брашното и половината от бадемовото мляко. Разбърква се всичко и купичката се покрива с кърпа. Оставя се за 10-тина минути.

3. В купа се изсипва 450 г брашно, останалото мляко, разтопеното кокосово масло и шупналата мая. Разбърква се всичко с лъжица. Добавя се още 100-тина грама брашно и тестото се меси с ръце 15-20 минути.

4. Купата се покрива с кърпа и се оставя поне 2 часа да втаса тестото.

5. Полученото тесто се разделя на две части и се оформят козунаците (направих ги на плитки, като в трите части сложих малко разтопен шоколад, стафиди и натрошени орехи).

6. Оставят се да втасат поне за час, след което се мажат с кленов сироп, поръсват се с кокосова захар и филирани бадеми. Слагат се в предварително загрята на 160 градуса С фурна.

7. Пекат се 35-40 минути. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар