17 април 2023

Тирамису (веган, без глутен и без кофеин)


За бишкотите:
200 г фини овесени ядки, смлени на брашно
135 г бадеми, смлени на брашно
150 г кокосова захар
1 ч.л.бакпулвер
1 ч.л.сода бикарбонат
40 г бадемов тахан
280 мл вода
80 г банан, добре узрял, без кората

За сиропиране на бишкотите:
1/2 ч.л.чага на прах
100 мл гореща вода
1 суп.л.кленов сироп

За крема:
350 г сурово кашу, предварително накиснато във вода поне за 2 часа
135 г кленов сироп
200 г кокосово мляко
3 суп.л. сок от лимон

За поръсване отгоре:
1/2 ч.л.чага
1 суп.л.брашно от рожков

1. В купа се смесват смлените овесени ядки и бадеми, кокосовата захар, бакпулвера и содата. В блендер се разбиват тахана, водата и банана и се излива при сухите съставки. Разбърква се всичко добре и се изсипва в правоъгълна форма с размери около 36×20 см (по оригиналната рецепта  трябва да се получат две квадратни основи 20×20 см, които след като изстинат да се нарежат на бишкоти с размери 10×2 см).

2. Пече се 25 минути в предварително загрята на 180 градуса С фурна. Оставя се добре да изстине преди да се нареже на по-малки парчета (аз изчаках 2 часа, след което нарязах основата на 16 парчета с размер 10×4,5 см).

3. Докато изстива блата се приготвя крема като се разбиват всички продукти в блендер. Полученият крем се съхранява в хладилник докато дойде ред да се използва.

4. В квадратна тавичка (около 20×20 см) се нареждат половината бишкоти. Сиропират се леко с разбърканите чага, гореща вода и кленов сироп. Покриват се с половината крем и се нареждат останалите бишкоти. 

5. Най-отгоре се намазва с останалият крем и се поръсва с чагата и брашното от рожков.

6. Готовото тирамису се прибира в хладилник поне за 12 часа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар