15 април 2023

Шоколадови яйца


За 35-36 бр.:
250 г фурми без костилки
150 г сушени кайсии (натурални)
200 мл вода
200 г смлени лешници
100 г стафиди
50 г кокосово брашно
70 г фини овесени ядки

350-400 г шоколад (използвах по 180 г черен и млечен, на капки, веган, с кокосова захар, на Dragon)

1. Фурмите и кайсиите се заливат с вода и се оставят да престоят поне 30 минути, след което се измиват добре и заедно с водата се разбиват в блендер. Получената смес се изсипва в купа и се добавят останалите продукти. Разбърква се всичко добре и сместа се разделя на 35-36 топчета (по 30 грама всяко). Оформят се като яйца и се подреждат в голяма тава, покрита с хартия за печене. Оставят се поне 2-3 часа да престоят. 

2. Шоколада се разтапя в тенджера на слаб огън и всяко яйце се потапя в него. Внимателно се вади с вилица като се изтръсква излишният шоколад. Отново се нареждат в тавата и се прибират отново в хладилник.

3. За украса използвах бял веган шоколад, на капки, с кокосова захар. А за оцветяването му използвах сушени смлени горски боровинки, червено цвекло на прах, сушена ечемичена трева и куркума. Самият шоколад не е бял , а светло кафяв и с натуралните бои, които ползвах, не се оцвети кой знае колко. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар