12 април 2023

Сурови кексчета

За 20 бр:
300 г фурми без костилки
200 мл сок от мандарини (от 3-4 мандарини)
2 суп.л. чиа
100 г смлени бадеми (може и да не са много ситно смлени)
40 г кокосови стърготини
150 г фини овесени ядки
20 ч.л.бадемов тахан

200 г натурален шоколад (натурален на капки, с кокосова захар е най-добрият вариант)

За поръсване отгоре:
малко лиофилизирани малини и изсушени смлени портокалови корички

1. Фурмите се накисват във вода поне за 30 минути, а ако са по-твърди може и за 1-2 часа, след което се измиват и прехвърлят в блендер. Добавя се прясно изцеденият сок от мандарини и се разбива. 

2. Получената смес се излива в купа и се добавят чиата, кокосовите стърготини, смлените бадеми и овесените ядки. Разбърква се всичко добре и полученото тесто се разделя на 20 топчета (около 40 г всяко). 

3. В тава за мъфини се слагат хартиени формички за кексчета и във всяка формичка се слага по 1 топче от тестото. С пръсти се притиска и заравнява по дъното. С палец (аз ползвах края на точилката, който е заоблен) се прави дупка в средата на основата и се запълва с 1 ч.л. от тахана. 

4. Шоколадът се разтапя на слаб огън и върху всяко кексче се налива по 1 суп.л. от него. Разлива се шоколада, така че да покрие цялото кексче отгоре.

5. Поръсва се върху шоколада по малко от изсушените малини и портокалови корички и се прибират в хладилник за да стегнат. 

6. След около час може да се махнат кексчетата от хартиените формички за да изсъхне основата по-добре и отново се прибират в хладилника за няколко часа. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар