02 декември 2020

Елда с кардамон, бадеми и череши



100 сурова елда
60 г бадеми
140 г череши (пресни или замразени)
1/2 ч.л.смлян кардамон
ванилия
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 суп.л. петмез от фурми

1. Бадемите се накисват няколко часа във вода, след което се измиват хубаво и се блендират с 350-400 мл вода. 

2. Елдата се разбърква с кардамона, содата и ванилията. Добавят се бадемовото мляко, черешите (може да се заменят с 1 ч.ч. други плодове) и петмеза. Разбърква се добре.

3. Изсипва се в правоъгълна тавичка (около 18х23 см). Пече се около 30-35 минути в предварително загрята на 180 градуса С фурна.

4. При сервиране може да се залее с малко бадемово мляко, да се поръси с орехи и малко мед.

Няма коментари:

Публикуване на коментар