21 декември 2020

Овесени блокчета с мармалад от фурми

 

220 г фурми без костилки
150 мл вода 

1 ябълка
80 г слънчогледов тахан (или бадемов, лешников)
40 г разтопено кокосово масло

200 г фини овесени ядки
1 ч.л. бакпулвер
1-2 ч.л. канела

1. Фурмите заедно с водата се слагат в тенджерка на котлона. Пуска се на силен огън докато заври, а след това се намаля на слаб. Бърка се и се намачкват фурмите с дървена лъжица докато се получи гъсто пюре. За около 10 минути е готово.

2. Ябълката се настъргва и се смесва с тахана и кокосовото масло. Разбърква се добре с лъжица.

3. Овесените ядки се разбъркват в купа с бакпулвера и канелата. Добавя се ябълковата смес. Разбърква се добре с лъжицата, получава се лепкаво тесто.

4. В правоъгълна тавичка(около 23х18 см), покрита с хартия за печене, се разстилат 2/3 от тестото. Намазва се с мармалада от фурми и отгоре се разпределя останалото тесто.

5. Пече се в предварително загрята на 160 градуса С фурна за около 20 минути.

6. Изчаквате добре да изстине преди да нарежете на 18 парченца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар