26 септември 2021

Веган торта с безглутенови блатове


За блатовете:
60 г лешников (или друг вид) тахан
1 банан, добре узрял
150 г фурми без костилки
250 мл вода
50 г брашно от елда
150 г смлени овесени ядки без глутен
25 г кокосово брашно
25 г брашно от тапиока
1 ч.л.бакпулвер

За крема:
600 г растително кисело мляко
2 суп.л.мед (или друг подсладител)
2-3 суп.л.кокосово брашно

100 г смлени лешници

6-7 суп.л.сладко по избор (от смокини и фурми без захар използвах)

1. Тахана, банана, фурмите и водата се блендират много добре и получената смес се разбърква с брашната и бакпулвера.

2. Върху 3 листа хартия за печене се очертават 3 кръга (20-22см) и тестото се разпределя между тях. С помощта на лъжица се разстила тестото в очертанията на кръга. Блатовете се пекат един след друг на 180 градуса С за 15-20 минути.

3.  За крема - млякото и меда се разбъркват. Добавя се постепенно кокосовото брашно докато се сгъсти достатъчно крема.

4. В тортена чиния се оформя тортата, като между блатовете се ръси от смлените лешници, намазва се и със сладкото и накрая цялата торта се измазва с крем и поръсва със смлени лешници.

5. Готовата торта се оставя да престои поне 20 часа (за да поемат блатовете от крема) преди да се нареже.

Няма коментари:

Публикуване на коментар