15 януари 2023

Просо с ароматни ябълки и круши (за мултикукър под налягане)


100 г просо
2 ябълки
2 круши
1 ч.л.микс от коледни подправки https://ekaterinazheleva.blogspot.com/2022/12/blog-post_8.html
50 г стафиди

1. Просото(може предварително да се накисне във вода за 6-8 часа) се измива и се сварява в съотношение 1:2 (просо:вода) в мултикукъра за 12 минути на ниско налягане. Ако се вари в тенджера на котлона е в съотношение 1:2.5, за около 20 минути на слаб огън, като се бърка от време на време.

2. Ябълките и крушите се нарязават на парченца и разбъркват с микса от подправки. Изсипват се в малка тавичка, която е подходяща да се сложи в купата на мултикукъра (моята е 22 см, порцеланова, термоустойчива). В купата на мултикукъра се налива около 250 мл вода. Слага се поставка за готвене на пара и върху нея се поставя тавичката с плодовете. При плодовете не се налива вода. Пуска се кукъра за 2 минути на високо налягане, а 5 минути след изтичане на времето се освобождава останалото налягане.

3. Върху свареното просо се слагат плодовете и стафидите.

4. Може да се полее и с малко мед или петмез.

Няма коментари:

Публикуване на коментар